В Австралия, в условията на противоборство между хакери и застрахователна компания, са компрометирани данните на около 10 милиона клиенти, включително на министър-председателя Антъни Албанезе.

Medibank Private Limited, известна още просто като Medibank, призна, че "данните на 9,7 млн. бивши и настоящи клиенти са били нарушени, когато хакери са получили достъп до база данни", съобщи ABC News.

"Това е наистина тежко за хората. Аз също съм клиент на Medibank Private и ще бъде обезпокоително, че част от тази информация е била изнесена навън", заяви Албанезе на пресконференция.

Компанията е един от най-големите австралийски частни доставчици на здравно осигуряване, като покрива около 3,7 милиона души.
Medibank отказа да приеме искания от хакерите откуп и предупреди, че очаква по-нататъшно изтичане на данни в Даркнет.

"Изглежда, че киберпрестъпниците са публикували така наречените "пакостници" и "мили" списъци на видни хора сред изтеклите данни", се казва в доклада.

Австралийската полиция заяви, че е засилила операция "Guardian", за да "се опита да защити данните на клиентите".

"Списъкът на пакостниците включва около сто души, много от които с известни фамилии, които са се лекували от употреба на наркотици или алкохол, или от психични проблеми, като например хранителни разстройства", се казва още в съобщението.

Сам Биондо, главен изпълнителен директор на Асоциация за борба с алкохола и наркотиците на щата Виктория, заяви: "Разкриването на такава лична информация може да причини много вреди на засегнатите хора."

"Това е изключително обезпокоително, като се има предвид стигмата, която се свързва с лицата, които имат проблеми с алкохола или наркотиците", каза той.
Албанезе заяви, че Medibank е "следвала ефективно насоките".

"Съветите са да не се участва в плащане на откуп. Ако тръгнете по този път, в крайна сметка ще се сблъскате с повече трудности, потенциално в по-широк диапазон.

"Но ние, чрез (министъра на вътрешните работи) Клеър О'Нийл, ще отговорим обстойно по този въпрос. Загрижени сме и ще продължим да следим случващото се", заяви министър-председателят.
БГНЕС