Eди Рама
Eди Рама / БГНЕС
Иранските хакери, които влизаха в албанските правителствени системи в продължение на 14 месеца, продължават да публикуват чувствителни данни. Този път на мушката им беше премиерът на Албания Еди Рама, съобщи АВС News.

В Телеграм хакерите публикуваха всички лични данни на ръководителя на албанското правителство. Сред тях са личната карта, паспорти, домашен адрес и други данни. Публикувана е също информация за всяко влизане и излизане на Рама от Албания от 2005 г. до май тази година.

Според източниците документът съдържа данни за 394 пътувания на премиера, от които повечето са били със самолет, но някои от тях са извършени с автомобил от Албания през граничните пунктове с Гърция или Северна Македония.

Прави впечатление, че е пътувал много често със скъпи чартърни полети, а най-честата дестинация на Рама е била Турция.
От данните на системата TIMS, публикувани от иранската хакерска мрежа „Father's Justice”, се твърди, че тази година от 15 полета на Рама извън Албания 13 са чартърни.

Еди Рама реагира след  публикуване на личните му документи и влизанията и излизанията му (от Албания) от хакерите на „Хоумленд Джъстис“ (Homeland Justice), съобщи Евронюз Албания.

В публикация в Туитър Рама написа, че самолетът, който той използва за работни посещения, не е чартърен комерсиален полет, а самолет, за който и по-рано е бил обвиняван, че използва  и че разходите (на премиера) са в рамките на държавния бюджет.
 
Публикацията на Рама дойде и в отговор на изявленията на опозиционния лидер на Демократическата партия Сали Бериша, чиято публикация във Фейсбук, цитирана от Ей Би Си Нюз, гласи, че министър-председателят на „най-бедната страна в Европа“ е похарчил 19 млн. евро за 127 чартърни полета.

„Г-н министър-председател на Албания, казали ли сте на вашия народ, че данъците, които те плащат, се използват за укриване на терористите MEK в Дуръс? Дава ли се на албанците по същия начин земя, къща, храна и гориво безплатно“, гласи съобщението, публикувано от хакерите на Хоумленд Джъстис, цитирано от Евронюз Албания, заедно със снимков материал с личните документи на премиера на Албания.

Около 3000 дисиденти от организацията "Муджахидин-е Халк", по-известна с абревиатурата МЕК, живеят в лагера „Ашраф 3“ в Манез, на 30 км западно от албанската столица Тирана. Те планираха да проведат в лагера си „Световна среща на върха на свободен Иран“ с участието на американски сенатори и конгресмени и други бивши важни личности от западни страни, за да „призоват правителството на Байдън да възприеме решителна политика срещу режима в Техеран“. 

През юли албанското правителство съобщи, че неговата интернет страница и страниците на обществените институции в страната са били спрени след кибератака от неуточнен източник. 

Миналия месец албанският премиер Еди Рама обяви, че задълбочено разследване е дало неопровержимо доказателство, че кибератаката е била дирижирана и спонсорирана от Иран. В резултат Албания прекрати дипломатическите отношения с Иран и нареди на иранските дипломати и служители на посолството си да напуснат страната.

След като Албания прекъсна дипломатически отношения с Иран през септември, втора кибератака, от същия ирански източник, засегна информационна система, която регистрира влизанията и излизанията на албанската граница, което доведе до забавяне на пътниците.

Иранските хакери, които 14 месеца влизат в правителствените системи, продължават да публикуват чувствителни данни, пише Ей Би Си Нюз.

Хакерите публикуваха данните в момент, когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше на посещение в Тирана.

Хакерите публикуваха на своята уеб страница и данни за директора на албанската тайна служба ШИШ Хелидон Бендо.
БГНЕС