Русия ще получи гаранции от НАТО за ПРО
Русия ще получи гаранции от НАТО за ПРО / снимка: Reuters, архив

Русия ще получи гаранции, че плановете на НАТО за противоракетна отбрана няма да подкопаят руската способност да нанася възпиращи удари. Това заяви на международната конференция за ПРО в Москва заместник-генералният секретар на алианса Алекзандър Вършбоу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Ситуацията с ракетната заплаха се усложнява. Вече около 30 държави разработват ракети, някои от които могат да носят ядрени бойни глави. Увеличават се шансовете да се появи враждебна страна, която да ни заплашва с балистични ракети," изтъкна Вършбоу.

Като организация, която гарантира колективна отбранителна сигурност, "ние сме длъжни да защитаваме нашите народи", напомни Вършбоу.

Американският представител се обяви за "активно сътрудничество с Русия по въпросите на ПРО", което да има "практически, военен и политически смисъл." По думите на Вършбоу Русия ще получи гаранции, че системата за ПРО никога няма да бъде насочена срещу Русия и че "натовските планове няма да подкопаят руската способност да нанася възпиращи удари."

Директорът на управлението за стратегически анализи при френското министерство на отбраната Мишел Мирайе също даде уверения, че европейската система за ПРО "по никакъв начин не цели да подрони устойчивостта на стратегическия потенциал на Русия." "ЕвроПРО е предназначена за защита на Европа от единични ракети с ограничени технически възможности и не може да се противопоставя на масово изстрелване на ракети," отбеляза той. "Затова не ни остава друго, освен да сътрудничим с Русия по въпросите за ПРО и да се опитваме да не предприемаме стъпки, подкопаващи стабилността на европейското пространство," каза Мирайе на конференцията в Москва.

САЩ планират да приключат с разполагането на системата за противоракетна отбрана към 2021 година, заяви помощник-министърът на отбраната на САЩ Мадлин Крайдън на международната конференция за противоракетната отбрана (ПРО) в Москва , цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според Крайдън "опасността от разпространение на ракетно оръжие продължава да се увеличава. Ние сме загрижени от плановете на Иран и Северна Корея. И двете страни пряко или косвено разработват междуконтинентални балистични ракети". "Ние бихме били загрижени дори ако тези две страни имат по една междуконтинентална балистична ракета. Затова ще увеличаваме потенциала на нашите системи за защита срещу ракетна заплаха", подчерта Крайдън. Тя изрично посочи, че американската система за ПРО не е насочена срещу Русия или Китай. "Не е в наш интерес да подкопаваме стратегическата стабилност", заяви представителката на Пентагона, цитирана от БТА.

Според четириетапния план за разполагане на ПРО на САЩ първо ще бъде разположена радарната система в Турция корабите с елементи на ПРО в Средиземно море. На втория етап ще се появят системите "Иджис" в Румъния, а на третия - аналогични обекти в Полша. На последния етап, след 2020 г., САЩ се надяват да разполагат с антиракети с голям обсег от типа СМ-3 2Б, които според Крайдън ще могат да ограничат ракетната заплаха от Иран. "Ние трябва да създаден тази система до 2021 г.", подчерта тя.

Задълбоченият анализ на плана за поетапен адаптивен подход към разполагането на европейската противоракетна отбрана /ПРО/ показва, че с въвеждането в действие на третия и четвъртия етап ще се появи реална възможност за унищожаване на руски стратегически ракети, заяви началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Николай Макаров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Анализът бил извършен от научно-изследователски организации на руското министерство на отбраната. Според Макаров, европейската ПРО ще може да унищожава руски междуконтинентални балистични ракети, изстреляни от сухоземни позиции и от подводници независимо от тяхната траектория.

Изводът бил направен, като се отчита фактът, че американските противоракетни системи "Стандарт-3" подлежат на значителни модификации, а корабната групировка за ПРО ще бъде увеличена до 40 плавателни съда със стотици ракети прехващачи. Освен това, подчертал генералът. противоракетните системи, които ще бъдат разположени на територията на Полша, ще са на позиции на много малко разстояние от руска територия.

При това, продължил генерал Макаров, руската страна, както и преди, смята, че ракетната заплаха от страна на Иран и Северна Корея се преувеличава. "Признавайки факта, че тези две страни изпълняват програми за създаване на ракети със среден и голям обсег, ние стигнахме до извода, че приемането на въоръжение в Иран и в Северна Корея на междуконтинентални балистични ракети е изключително трудно изпълнима задача, ако въобще може да бъде реализирана в условията на международни санкции", заявил Генерал Макаров. Русия няма планове да разполага свои противоракетни системи извън своя територия, подчертал той.

Германия подкрепя плана за създаване на европейска система за противоракетна отбрана (ЕвроПРО) и разчита да развива диалога с Русия в тази област. Това заяви държавният секретар на германското министерство на отбраната Рюдигер Волф, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия и НАТО споделят мнението, че съществува потенциална заплаха от трети страни, отбеляза Волф, без да конкретизира тези държави. Той добави, че трябва да се направи всичко възможно, за да се пресече разпространението на ракетни технологии.

Германският представител изрази съжаление, че в диалога НАТО - Русия няма напредък. "Перспективата обаче не е загубена, осъществяването на общите цели би отговаряла на интересите на сигурността на всички държави," добави Волф. Според него важна роля в партньорските отношения биха могли да изиграят центровете за обмен на информация между Русия и НАТО.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен остава оптимист, че алиансът ще постигне споразумение с Русия за противоракетната отбрана въпреки съпротивата на Москва срещу плановете за противоракетен щит, предаде Ройтерс.

"Надявам се, че ще успеем", каза Расмусен в отговор на въпрос възможно ли е да се постигне споразумение с Русия.

Москва обяви, че ще използва компютърен модел, за да покаже на международна конференция как планираният от САЩ и НАТО противоракетен щит заплашва сигурността й.

Споровете за ПРО бавят подобряването на връзките между Русия и САЩ и е много вероятно да останат дразнител и след връщането на Владимир Путин в Кремъл идната седмица за 6-годишен президентски мандат, отбелязва Ройтерс.

Началото на първата фаза на проекта ще бъде обявено на срещата на върха в Чикаго.

Русия и НАТО се съгласиха през 2010 година да търсят начини да сътрудничат в противоракетната отбрана, но до този момент не успяват да постигнат споразумение. Кремъл настоява за правно задължаваща гаранция, че ПРО няма да се използва срещу Русия. САЩ са против всякакви формални ограничения на противоракетната отбрана.