Русия продължава въздушните удари срещу Ислямска държава в Сирия
Русия продължава въздушните удари срещу Ислямска държава в Сирия / БГНЕС

Сирийски сухопътни войски, подкрепяни от руски военновъздушни сили, превзеха значителни територии на запад от контролирания от групировката "Ислямска държава" (ИД) град Палмира, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Сирийските правителствени части получават сериозна въздушна подкрепа от руски самолети, съобщи Ал Манар, телевизията на ливанското шиитско движение Хизбула. Ден по-рано беше съобщено, че руските военни сили започват да се изтеглят от Сирия, отбелязва Ройтерс.

Сирийската армия заяви, че ще продължи да се бие и след решението на Русия

Руските военновъздушни сили ще продължат ударите по мишени в Сирия, свързани с "Ислямска държава" и други терористични групи въпреки частичното изтегляне, съобщи по-рано днес заместник-министърът на отбраната Николай Панков, цитиран от РИА Новости и Ройтерс. Панков направи изявлението ден след като президентът Владимир Путин обяви, че "основната част" от руския военен контингент в Сирия ще започне да се изтегля.

"Постигнахме определени положителни резултати и се появи истинска възможност за прекратяване на това продължително противопоставяне", каза Панков на церемония в руската военна база в Хмеймим.

"Но е още рано да говорим за победа над тероризма. Руската авиационна група има за задача да продължи ударите по терористични мишени".

Русия изтегля военната си техника от Сирия

Шефът на кремълската администрация Сергей Иванов съобщи, че Русия ще остави най-модерната си система за противовъздушна отбрана в Сирия въпреки планираното изтегляне на основната част от руските сили. За да се гарантира сигурността, включително от въздуха, ще бъде оставена системата "повърхност - въздух" С-400, каза той пред журналисти. С обсег от 400 км, тази система ще гарантира на Русия контрол над огромни участъци от небето над Сирия, посочва Ройтерс.

Путин обясни как е възникнала Ислямска държава в Сирия

Председателят на комитета за въоръжените сили в горната камара на руския парламент Виктор Озерев прогнозира, че в двете бази на Русия в Сирия ще останат до 1000 военнослужещи, предаде Асошиейтед прес. Озерев каза, че за охраната на базите в Хмеймим и Тартус Русия ще се нуждае от минимум два батальона, т. е. от около 800 войници. Той добави, че Русия ще продължи да извършва разузнавателни полети, което изисква оставане на някои от летателните екипажи. Руските военни инструктори, които съветват сирийската армия, също ще останат в Сирия, добави той.

Ал Кайда започва офанзива в Сирия, откъдето се изтеглят руските войски

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че решението на Русия да изтегли част от военния си контингент от Сирия не означава, че Москва е недоволна от позициите на президента Башар Асад, предаде ТАСС. На въпрос дали има разминаване в позициите на Москва и Дамаск за мирния процес, Песков отговори, че "еднакви мнения няма как да съществуват, но че Русия е за мирно решение на вътрешносирийския проблем". Прессекретарят каза, че решението за изтеглянето е лично на Путин и не е било обсъждано с негови чуждестранни колеги.

Изненадващият ход на Путин

Руският политически наблюдател Евгений Минченко коментира, че най-големият риск за Русия в сирийската операция беше да не бъде въвлечена в продължителен военен конфликт. "Но както видяхме, това не стана", посочи той, цитиран от ДПА.

Първата група руски самолети, включително авиолайнер Ту-154 и бомбардировачи Су-34, напусна тази сутрин военната база Хмеймим в Латакия и пое към Русия, съобщи руското министерство на отбраната на сайта си.

Русия започна военновъздушната операция срещу бунтовници в Сирия през септември в подкрепа на режима на Асад, припомня ДПА.

Източник: БТА