Русия е обезпокоена от израелския удар срещу Сирия, Иран заплаши с последици
Русия е обезпокоена от израелския удар срещу Сирия, Иран заплаши с последици / снимка: Reuters, архив

Москва проверява съобщенията за въздушен удар на израелските ВВС срещу Сирия, тъй като ако тази информация бъде потвърдена, това ще е грубо нарушение на Устава на ООН, заяви руското външно министерство.

Москва посрещнахме с дълбоко безпокойство съобщението за удар на израелската авиация срещу обект в Сирия близо до Дамаск. Ако това се потвърди, то ще бъде непредизвикан удар срещу цели на територията на суверенна държава, което е грубо нарушение на Устава на ООН и е неприемливо, независимо от мотивите. Предприемаме спешни мерки за изясняване на тази ситуация във всичките й детайли", се казва в съобщение на сайта на министерството.

"Отново призоваваме да се прекрати всякакво насилие в Сирия, да не се допуска каквато и да било външна намеса и да се започне общосирийски диалог на основата на Женевските договорености от 30 юни 2012 година", гласи съобщението на руското дипломатическо ведомство.

Междувременно Иран предупреди Израел, че ще има сериозни последствия, след като израелските военновъздушни сили атакуваха цели на сирийска територия, предаде РИА Новости.

По думите на иранския заместник-министър на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиян „нападението ще има сериозни последствия за режима в Тел Авив". Той посъветва Израел „да не разчита твърде много на натовските системи „Пейтриът" разположени в региона". Абдолахиян призова генералния секретар на ООН да не остави случилото се без последствия.

Командването на сирийската армия заяви в сряда, че израелската авиация е нанесла удар срещу военен изследователски център в провинция Дамаск. По негови данни на разсъмване израелски изтребители са нарушили въздушното пространство на Сирия и са извършили прицелен удар срещу изследователския център, който по-рано беше обект на нападение от въоръжената опозиция, посочва БГНЕС.

Същевременно западни медии съобщиха, че ударът на израелската авиация срещу територията на Сирия е бил насочен срещу партида ракети, предназначени за ливанската ислямистка групировка Хизбула.

Според източници от американското разузнаване истинската цел на въздушния удар е била автоколона с оръжие, която се отправяла към Ливан. Тази версия беше потвърдена от израелския печат.

Преди няколко дни израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че няма да допусне ракети и химически оръжия на режима на Асад да попаднат в ръцете на Хизбула.

Сирийският посланик в Ливан Али Абдул Карим Али заяви, че в Сирия е състояние да предприеме изненадваща контраатака в отговор на израелския въздушен удар срещу сирийски изследователски център, предаде вестник „Йедиот Ахронот", цитиран от агенция Фокус.

Според посланика „израелската агресия разкрива връзката между войната срещу Сирия и участието на Израел в нея".