Руските власти включиха прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан в списъка на издирваните лица, след като през март базираният в Хага съд издаде заповед за арест на президента Владимир Путин.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин

Снимката на Хан можеше да се види в базата данни на руското вътрешно министерство в петък.

В съобщението той е описан като мъж, роден на 30 март 1970 г. в Единбург, Шотландия, но не е посочено престъплението му.

През март Русия започна наказателно разследване на Хан, след като Международният наказателен съд обяви заповед за арест на Путин по обвинение във военно престъпление за незаконно депортиране на украински деца.

Съдът издаде заповед за арест и срещу Мария Лвова-Белова, комисар на президента на Русия по правата на детето.

Следственият комитет на Русия, който проверява големи престъпления, заяви през март, че Хан е проверяван за "наказателно преследване на лице, за което се знае, че е невинно".

Той е разследван и за предполагаема подготовка на "нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна защита", заявиха разследващите.

Киев твърди, че от началото на офанзивата на Москва през февруари 2022 г. повече от 16 000 украински деца са били депортирани в Русия, като се твърди, че много от тях са били настанени в институции и приемни семейства.

Русия, която не е член на Международния наказателен съд, заяви, че заповедта е "невалидна".

Украинският президент Володимир Зеленски приветства хода на съда като "историческо решение, от което ще започне историческа отговорност".

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че заповедта за арест на Путин е "оправдана". 
БГНЕС