/ Thinkstock/Getty Images
Русия прекратява взаимодействието със Съединените щати по меморандума за избягване на инциденти в Сирия след свалянето на сирийския бомбардировач Су-22 от оглавяваната от САЩ коалиция на 18 юни, предаде ТАСС.

Руското министерство на отбраната призова американското военно командване да проведе внимателно разследване на случая и да представи неговите резултати, както и мерките, които ще предприеме.

Американският Сенат одобри нови санкции срещу Русия (ВИДЕО)

Руското министерство на отбраната осъди свалянето на бомбардировача като "нарушаване на международното право и военна агресия срещу (Сирия)", както и като "цинично нарушаване на суверенитета на (тази страна)".

Свалянето на сирийския правителствен самолет от САЩ е стъпка към опасна ескалация и Москва предупреждава Вашингтон да не използва сила срещу сирийските правителствени войски. Това заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Тилърсън: Всичките наши партньори ни молят да оправим отношенията си с Русия

Руският дипломат каза, че американският удар е "продължение на американската линия на пренебрегване на нормите на международното право" и че "това не само е акт на агресия, но и подпомагане на терористите, срещу които САЩ твърдят, че се борят".

Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, които летят западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия, предупреди военното ведомство на Руската федерация.
БТА