Румънското правителство одобри законопроект за закупуване на 32 изтребителя Lockheed Martin F-16 втора ръка от Норвегия. Поръчката се оценява на около 454 млн. евро и включва обучение на помощен персонал от ВВС на САЩ, съобщава „Аеротайм Хъб“.

"Това решение гарантира в кратък период от време създаването на ниво ескадрила на минимален оперативен, ремонтен, планиращ и летателен капацитет, строго необходим за безопасната експлоатация на самолетите F-16, които ще бъдат закупени", обясни в изявление румънското Министерство на националната отбрана.

Румънските военновъздушни сили вече експлоатират 17 самолета F-16, придобити от Португалия през 2016 г. Тези самолети ще заменят остарелите изтребители МиГ-21 LanceR, които понастоящем представляват гръбнака на изтребителния флот на RoAF, като в момента се експлоатират около 20 такива самолета.

Но след като претърпяха множество инциденти, последният от които на 2 март 2022 г., властите обявиха, че ще ускорят процеса на придобиване на норвежките изтребители. След едномесечно спиране на полетите в очакване на преглед на безопасността на флота, на 23 май 2022 г. RoAF възобновява полетите с изтребители МиГ-21 LanceR. Тя ще продължи да ги експлоатира още една година до 15 май 2023 г. 
БГНЕС