американски изтребител
американски изтребител / iStock
Украински пилоти са са започнали кампания, в която призовават да бъдат купени изтребители за техните военновъздушни сили, съобщава "Евронюз", позовавайки се на видео, разпространено от украински медии. „Купи ми изтребител“ - така се казва клипът, записан на украински, но има и вариант на английски език.

Във видеото мъж с авиаторски очила и в униформа стои пред останките на унищожени украински изтребители. Той казва: „Дайте ни криле, за да се б
ием за нашето небе“. Мъжът също така посочва, че ще се сражава с цялото си сърце за унищожаването на „танкове, бронирани бойни машини и военнопрестъпници окупатори“.

Киев каза, че са ударили руския крайцер „Москва“, Русия съобщи за взрив на муниции на борда

На страницата на телевизията се изброяват страните, предимно от бившия Източен блок, които разполагат с руски самолети. Но във видеото се казва също така, че украинските пилоти са готови да се обучават да управляват западни изтребители – включително и американски Ф-35.

Украйна многократно призовава Запада да я снабди с бойни самолети, за да се защитава срещу нахлулите в страната руски войски. "Евронюз" припомня, че в началото на април американският актьор Шон Пен призова милионери да купуват самолети за украинските ВВС. Звездата на Холивуд направи извода, че един милиардер би могъл да сложи край на войната в Украйна.

БТА