/ Gulliver/Getty Images
Американски изтребители F-35, базирани във въздушна база в Германия, кацнаха в България като част от усилията на НАТО за подсилване на Източния фланг. Това става ясно от съобщение на Алианса, разпространено на страницата в Twitter.

Те се присъединяват към четирите нидерландските изтребители F-35, които охраняват българското въздушно пространство от началото на април, като част от мисията им на т. нар. "Еър полисинг" на НАТО, която официално беше до края на май.

Нидерландски F-35 охраняват въздушното пространство над България

Американските изтребители са кацнали на базата „Граф Игнатиево“. Това ще позоволи да се правят мисии с дълъг обсег в региона на Черно море, гласи още съобщението.

На този етап няма яснота колко дълго ще останат у нас.

На въпрос на журналисти, свързан с охраната на въздушното пространство след края на участието на нидерландските Военновъздушни сили, министърът на отбраната Драгомир Заков заяви: 

Винаги ще има кой да пази българското небе, и в момента също има, в лицето на българските Военновъздушни сили“.

Министър Заков уточни, че страната ни ще продължи да бъде подпомагана от съюзниците по различни начини, в рамките на НАТО. По думите му, в момента текат различни операции на НАТО, които включват подкрепа по охраната на българското небе, в които не се прилага стациониране на самолети на съюзниците по български летища. Сред тях е и т. нар. Air Policing от дистанция, разясни министър Заков. Той посочи, че продължава обсъждането на различни варианти за подсилване на охраната на българското въздушно пространство със сили и средства на съюзниците.

Заков вчера потвърди, че мисията на нидерландските изтребители изтича в края на май, но съвместната охрана на въздушното пространство на България с НАТО ще бъде удължена, като по думите му има няколко опции за това.

Военният министър: България ще продължи да бъде подпомагана в охраната на въздушното пространство