/ БГНЕС
България ще продължи да бъде подпомагана, няма да бъде оставена сама. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Драгомир Заков във връзка с края на мисията на нидерландските изтребители F-35, които участваха в охраната на българското небе. Министър Заков потвърди, че мисията им изтича в края на май.

Нидерландски F-35 охраняват въздушното пространство над България

"След това имаме различни опции. Може да бъде с разполагане на изтребители на наша територия, но има и други опции. В НАТО имаме много процедури, които позволяват трансгранично използване на Air Policing", посочи министър Заков.

По темата за евентуален ремонт на украинска военна техника в България, Заков увери, че българските заводи имат необходимия капацитет.

Министър Заков: Военната помощ за Украйна няма да удължи войната

Министър Заков  взе участие в провеждаща се в София международна конференция, посветена на бъдещето на европейската политика за отбрана и сигурност в контекста на войната в Украйна. Сред акцентите, които открои българският военен министър, беше сътрудничеството между Европейския съюз и НАТО, включително в областта на развитието на технологиите.

"Важно е Европа да запази технологичното си предимство. България има изключителен шанс да развие иновациите покрай НАТО и Европейския съюз", отбеляза той.

Организатори на конференцията са Посолството на Франция в София, Фондация „Конрад Аденауер“ и Военна Академия „Г. С. Раковски“.
БТА