/ БГНЕС
Румен Радев в Москва: Срещата с Медведев е пробив
97464
Румен Радев в Москва: Срещата с Медведев е пробив
  • Румен Радев в Москва: Срещата с Медведев е пробив
Последната среща между президенти на България и Русия е преди 9 години – през 2009-а. За това и визитата на Румен Радев в Москва се оценява като позитивен знак и за Русия, и за България.

Днес Българският президент разговаря с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Пробив нарече срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев Румен Радев, който днес пристигна в Москва: „Пробив е, защото е първата среща на най-високо равнище след продължително прекъсване. Затова нейната важност е голяма, защото активният политически диалог на най-високо равнище е важно условие за резултати за взаимодействията за всички останали области от взаимен интерес. Да, говорихме за взаимни проекти, но с премиера Медведев се обединихме около мнението, че в търговско-икономическите отношения има огромен потенциал. Има такъв потенциал, разбира се, и в енергийните проекти. Визитата ми вече дава резултат. В последната седмица българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия. Знаете, че вече има анонси за съживяването на проекта АЕЦ „Белене“, което предполага и руско участие.

Радев в Русия: Съживяването на проекта за АЕЦ „Белене“ предполага руско участие

Министърът на енергетиката също беше в Русия, всичко това е похвално, но е недостатъчно. На първо място положителният импулс от тази визита, която правим с премиера Медведев, и с президента Путин утре, трябва да бъде използвана по най-добрия начин от българското правителство, понеже тези срещи дават един импулс и отварят възможности за работа на министрите. Затова очаквам, и тук вече премиера Медведев се ангажира, есента, най-вероятно септември, да се състои отлаганата от години сесия на междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Там вече в конкретика всички проекти трябва да се разглеждат и съответно да се вземат решения по тях“.

Радев и Медведев
/ president.bg

атова, че сигурността на енергийните доставки е важна за България и за ЕС, и че правителствата трябва да разглеждат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море беше акцентът, който Румен Радев постави още в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев. Това е и теза, която той разви в интервю за вестник „Комерсант“, наричайки го „български поток“.

„Средата за сигурност вече стана толкова сложна, че не само България, а и ЕС осъзнава все повече, че е най-добре да има директен излаз за доставка на газ от държава-членка на ЕС. Ето тук можем да анализираме цялостната ситуация и затова аз призовавам двете правителства да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в България. Разбира се, с Европейската комисия. Нека вземем за пример и Сверен поток“, подчерта Радев.

Радев: Покупката на допълнителни изтребители от Русия е невъзможна

Що се отнася до това дали руският премиер е поставил въпроса за санкциите, Радев заяви: „Не, не е поставял темата за санкциите. Санкциите не са повод за замразяване на отношенията, както си мислим много често. След два дни тук ще бъде президентът ан Франция, която за миналата година успя да измести Германия, като пряк инвеститор № 1 във руската федерация. Франция, която има стокообмен с Русия за миналата година от 16 милиарда долара, а Германия, която има стокообмен от 50 милиарда евро. Нека сами да си направим извод за санкциите. Моето мнение за санкциите го знаете, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя“.

Още от встъпителните думи на Дмитрий Медведев стана ясно, че Русия очаква посещение и на българския премиер Бойко Борисов.

„Ще бъде скоро. Затова ви казвам, че е много важно да се използва този импулс. Много е важно двете правителства да работят заедно за конкретизиране на конкретни сфери на сътрудничество. Разбира се, има и тежки области, където трудно ще намерим решение. Но това не означава, че трябва да бягаме от диалог“, добави още българският президент.

Запитан кои са те, той отговори: „Мога веднага да ви кажа. Лицензионният режим за производство на военна техника, въоръжени резервни части по спогодба между Народна република България и СССР. Тук България има своите определени интереси. Българският военно-промишлен комплекс, това обясних на премиера Медведев най-откровено, е важна част от българската икономика. Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас. И България трябва да отстоява своите интереси“.

Румен Радев Москва
Държавният глава Румен Радев положи венци пред Паметника на Св. св. Кирил и Методий и Паметника на Героите от Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война в Москва БГНЕС

Макаров: До края на годината Путин ще посети България

На въпрос какви са тези изисквания, българският държавен глава каза: „Например България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена в България военна техника и въоръжение, в други страни. Това за нас е неприемливо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, но това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимно изгодно и за двете страни“.