Редица въпроси възникват около протеста на „Окупирай Уолстрийт”
Редица въпроси възникват около протеста на „Окупирай Уолстрийт” / снимки: Reuters
Редица въпроси възникват около протеста на „Окупирай Уолстрийт”
47178
Редица въпроси възникват около протеста на „Окупирай Уолстрийт”
  • Редица въпроси възникват около протеста на „Окупирай Уолстрийт”

Движението "Окупирай Уолстрийт", създадено в Ню Йорк преди два месеца, което се бунтува срещу световния капитализъм, преживя силен тласък след като вчерашната свръхреакция на градската полиция предизвика силни критики сред американското общество. След като в нощна акция полицията насилствено изгони хората, окупирали манхатънския „Зукоти парк" и арестува над 200 от тях, сред които и журналисти, започнаха да се задават въпроси какво по-точно цели кметът Майкъл Блумбърг. Също и защо той се опитва да го постигне в полунощ и при медийно затъмнение, а не пред очите на своите граждани.

Ню Йорк осъмна в сряда сутринта, заварвайки движението „Окупирай Уолстрийт", което предизвика протести против капитализма в много държави, временно прекратено след като тайна полицейска операция направи засада на окупирания „Зукоти парк", намиращ се в южната част на Манхатън. То беше разбито във вторник сутринта, след като полицаи облечени в пълна бойна екипировка нахлуха в парка малко след полунощ, след като им бе наредено да са на място час преди акцията. 220 души бяха арестувани, сред които поне шестима репортери. Градският съветник от демократическата партия Иданис Родригес, който от началото подкрепя протестите, беше ранен в главата и също беше арестуван.

В щатската преса в сряда обаче се задават много въпроси по отношение на това защо полицейският комисар Рей Кели, който наблюдаваше събитията облечен в черен костюм и розова вратовръзка, беше решил да направи подобна пресилена засада на протестиращите, които от два месеца мирно са окупирали парка. Кметът Майкъл Блумбърг обясни, че санитарната ситуация е била тревожна и съответно е било нужно да се почисти паркът. След полицейската акция, адвокатите на собствениците на парка както и тези на протестиращите се явиха в щатския върховен съд, за да оспорват дали протестиращите да могат наново да се настанят в парка, при това с палатки, домашни принадлежности и токови генератори. Днес се очаква решението на съда.

Редица въпроси възникват около протеста на Окупирай Уолстрийт
netinfo

Ето какво каза по въпроса „Блумбуърг": „В бъдеще, и протестиращите, и градското население ще могат да заповядат в парка, за да упражнят правото си на слово. Няма обаче да им се позволи да носят със себе си спални чували и палатки и ще трябва да следват всички правила на парка".

Протестиращите обаче не вярват, че действително разполагат със споменатата от кмета свобода на словото, тъй като преди да започнат полицейските действия всички идентифицирани журналисти са били отстранени от органите на реда. Други журналисти отбелязват, че полицията се е държала грубо с протестиращите, докато е било още тъмно, но коренно си е променила отношението към тях на сутринта.

Много нюйоркчани се възмущават от казуса на протестиращите поради факта, че те нямат изрични изисквания, а само обща омраза към световния капитализъм. Самите протестиращи отбелязват, че това е проблем, но се оплакват, че няма как да имат изисквания, тъй като не можело да се направи нищо, за да се промени световният капитализъм, освен ако цялото общество не се бунтува. Те не вярват, че това е възможно, щом политическите и капиталистическите среди продължават да са тясно свързани. Посочва се фактът, че приятелката на кмета Блумбърг - Даяна Тейлър, е в борда на директорите на корпорацията за недвижими имоти „Брукфийлд", която е собственик на парка.

Редица въпроси възникват около протеста на Окупирай Уолстрийт
netinfo