/ president.bg
България и Русия трябва да бъдат открити и откровени една към друга. Това заяви българският президент Румен Радев пред руския си колега Владимир Путин в Сочи.

Румен Радев в Москва: Срещата с Медведев е пробив

Целта на визитата ми е да възстановим диалога на най-високо ниво след многогодишно прекъсване, посочи държавният глава.

Путин и Радев
president.bg

"Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условия понякога на остро противопоставяне между ЕС и НАТО от една страна и Русия от другата, в условията на санкции, ограничителни режими и след недалновидно политическо говорене през последните години, но тази първа крачка е направена“, категоричен бе Радев.

Радев в Русия: Съживяването на проекта за АЕЦ „Белене“ предполага руско участие

„Радващото е, че в резултат и на моята визита, имаме положителен импулс на българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения. Говори се вече за възстановяване на някои от спрените проекти. За мен това е признак на реализъм и отговорно поведение“, коментира още президентът.

Путин и Радев
president.bg

По негови думи, отношенията между двете държави са особени – не се основават на чисто политически и икономически интереси, а на дълбоки исторически, духовни, културни и езикови връзки.

Радев: Покупката на допълнителни изтребители от Русия е невъзможна

„Това ни дава редица предимства и прави нашите отношения естествени. В същото време ни задължава да бъдем открити, да поставяме откровено всички теми, където имаме различия и нерешени въпроси“, обясни българският президент.

Путин и Радев
president.bg

Той посочи очакванията си от срещата с руския си колега Владимир Путин – да се констатира не само силните традиции и огромния потенциал в отношенията между двете страни, но и да се предприемат реални действия.

„Имаме много взаимни интереси в областта на икономиката, търговията, енергетиката, образованието и културата. Ще се радвам на откровен и задълбочен диалог, който да даде основа и положителен импулс на нашите правителства да работят в тази посока“, каза още Румен Радев.
 
Макаров: До края на годината Путин ще посети България

От своя страна Путин подчерта, че много неща сближават България и Русия. Според него двете държави имат много възможности за сътрудничество и добави, че след няколко дни очаква посещение и на премиера Борисов, с когото ще продължат диалога.

Радев поднови поканата си към Путин да посети България рамките на тази година.