Япония потвърди за нов случай на свински грип
Япония потвърди за нов случай на свински грип / снимка: БГНЕС

Японски ученик, завърнал се от Северна Америка с група, в която бяха диагностицирани първите случаи на свински грип в Япония, е дал положителен тест за вируса А(Н1N 1), съобщи в Токио правителствен представител, цитиран от АФП. С това броят на потвърдените случаи в Япония стават четири.

Ученикът е сред 49-те пътници от самолета, пристигнал преди два дни от Детройт, които бяха поставени под карантина в околностите на международното летище Нарита, след като вчера сред тях бяха засечени първите три случая - учител и двама ученици. Те се връщали от екскурзия в Канада.

Правителството се опитва да установи връзка с всички 391 пасажери и 21 членове на екипажа от същия полет, които може да са се заразили, заяви вчера министърът на здравеопазването Йоичи Масудзое.

Междувременно САЩ съобщи за трети смъртен случай от вируса на грипа А(H1N1), потвърден в северозападния щат Вашингтон, предаде АФП. Здравните власти на щата посочват в изявление, че мъжът, на около 30 години, с подчертани сърдечни проблеми, е починал миналата седмица от вероятни усложнения от вируса на грипа.

Общият брой на жертвите на смъртоносния вирус надхвърли 50 души в целия свят. Засегнати от добилия популярност като „свински грип" вече са около 3500 в 34 държави, по данни на Световната здравна организация.