/ БГНЕС
"Ролята на Африка на международната арена нараства и Русия ще развива отношения с държавите от континента", заяви руският президент Владимир Путин, когато посрещна в резиденцията си в Сочи в Бочаров Ручей президента на Сенегал и председател на Африканския съюз (АС) Маки Сал и председателя на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат.

"Ролята на Африка на международната арена като цяло, в политически план, нараства. Смятаме, че Африка като цяло и нейните отделни държави, с които традиционно поддържаме много добри, без никакво преувеличение, приятелски отношения, имат огромни перспективи, и именно на тази основа възнамеряваме да продължим да развиваме отношенията си с Африка като цяло и с нейните отделни държави", заяви руският лидер. "Намираме се на нов етап на развитие и отдаваме голямо значение на отношенията си с африканските държави", каза Путин.

Според него следването на вектора на развитие на отношенията между Русия и Африка е дало положителни резултати. По-специално, както отбеляза президентът на Руската федерация, търговският оборот нараства. "През първите месеци на тази година той се е увеличил с 34%. Стремим се да развиваме хуманитарни връзки с африканските страни и ще направим всичко възможно този процес да набере скорост", уточни той и добави, че Русия винаги е проявявала жив интерес към африканската култура.

Путин също така посочи, че Русия отбелязва важни за африканския континент събития. Той спомена неотдавнашния Ден на Африка, както и 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения със Сенегал.

"Скоро, през следващите няколко дни, ще отпразнувате и създаването на Африканския съюз", каза той. „В тази връзка бих искал да припомня, че нашата страна винаги е била на страната на Африка и винаги я е подкрепяла в борбата ѝ срещу колониализма." Руският президент припомни също, че срещата на върха Русия-Африка през 2019 г. се проведе именно в Сочи.