/ БГНЕС
Тя излетяла с Нетаняху
Израелка, затворена за наркотрафик в Русия, беше освободена и излетя с израелския премиер Бенямин Нетаняху в четвъртък, след като беше помилвана от президента Владимир Путин, съобщи АФП.

Русия освободи 26-годишната Наама Исахар от затвора малко преди Нетаняху да се срещне с Путин в Кремъл, за да обсъди плана за мир в Близкия Изток на президента Доналд Тръмп.

Връщането обратно в Израел с Исахар вероятно ще обърне мнението в подкрепа на Нетаняху преди изборите на 2 март.

Съдбата на Исахар предизвика вълна на съчувствие в Израел, където Нетаняху обеща да направи всичко за нейното освобождаване. Тя бе арестувана на московското летище Шереметиево през април 2019 г., докато беше в транзитната зона по маршрут от Индия за Израел.

Нетаняху представя пред Путин „сделката на века“

Руските власти заявиха, че са намерили девет грама канабис в проверения й багаж и тя е осъдена през октомври на седем и половина години затвор.

Нейният случай беше противоречив, тъй като беше осъдена за наркотрафик, докато беше в транзитна зала, а наркотиците бяха в чекирания й багаж.

Нетаняху публикува видео в Twitter, което показва, че той и съпругата му прегръщат и целуват Исахар и майка й на московско летище.

"Радваме се да ви видим. Сега се прибираме вкъщи", цитира кабинета му Нетаняху да казва на Исахар.

Путин помилвал Исахар в сряда, след като тя подаде молба през уикенда.

Обвинителният акт срещу Нетаняху е внесен в съда

"Ръководен от принципите на хуманност, помилвам Наама Исахар", гласи подписаният от руския президент указ, цитиран от Кремъл.

Путин казал на Нетаняху, че за Исахар има късмет, че не е преминала границата, тъй като това би усложнило процедурата за помилване.

"Тя, слава Богу, дори не е преминала руската граница", казал Путин и добавил, че наркотиците са били открити в багажа й, докато багажът е бил претоварван от един самолет в друг.
"Предай й най-добри пожелания, на нея, на семейството и майка й", казал руският президент на Нетаняху.
БГНЕС