Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин / БГНЕС, архив
Руският президент Владимир Путин подписа закон, който ще позволи на властите да регистрират чуждестранни медии, работещи в Русия, като "чуждестранни агенти", предадоха Ройтерс и ТАСС. Така Москва отвърна на изискването към руската телевизия РТ да се регистрира с това определение в САЩ, отбеляза ТАСС.
 
Руските власти представят новия текст като ответна мярка срещу неотдавнашното регистриране на руската телевизия РТ, контролирана от Москва, като "чуждестранен агент" в САЩ.
 
Путин: Доналд Тръмп не ми е годеница, че да се разочаровам от него

"Министерството на правосъдието би могло произволно да определи като чуждестранен агент всяка чуждестранна медия", коментира в комюнике от 20 ноември кремълският Съвет по правата на човека, който препоръча на Сената да отхвърли проекта заради мъглявите формулировки и възможността за злоупотреби. Руските сенатори обаче го одобриха в сряда, 22 ноември.

Горната камара на руския парламент
БГНЕС, архив

Отношенията между Русия и САЩ са най-лоши от десетилетия, смята Медведев

Остро разкритикуван от "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", законът принуждава засегнатите организации да предоставят на властите информация за финансовото си състояние и да уточняват в различни документи, че са регистрирани като "чуждестранни агенти" - термин, съдържащ намек за предателство и шпионаж.

Путин: Русия е готова да обърне нова страница в отношенията със САЩ

Законът позволява дадено средство за масова информация да бъде признато за "чуждестранен агент", ако получава финансиране от чужбина. След като придобие статут на "чуждестранен агент", медията ще попада под ограниченията и задълженията, предвидени сега за нетърговски организации, се посочва на официалния руски портал за правна информация, цитиран от ТАСС.
БТА