Путин
Путин / БТА
Руският президент Владимир Путин одобри промени в закона, който контролира президентските избори, и обяви нови ограничения за медиите, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни новинарски агенции.

Промените са въведени преди произвеждането на президентските избори в Руската федерация през март 2024 г., на които се очаква Путин, който е начело на Русия от 24 години, да спечели нов шестгодишен мандат. 71-годишният президент не е обявил дали ще участва в надпреварата, като заяви, че ще съобщи решението си едва, след като парламентът насрочи дата за изборите.

Според промените в закона, които той одобри, само журналисти, обвързани с договор към регистрирани медии, ще имат право да отразяват срещи на изборните комисии, което значи, че независимите журналисти или тези на свободна практика няма да имат тази възможност. 

Путин помилва осъдения за убийството на журналистката Анна Политковская

Сред промените е и забраната за отразяване на действията на комисията по военни теми, както и за отразяването им в райони, в които е обявено военно положение, без предварително разрешение, дадено от местните и военните власти. 

Освен това промените забраняват да се води кампания в "блокирани ресурси". Под силния натиск срещу опозицията и информационния поток Русия забрани редица сайтове и мрежи, включително "Фейсбук" и "Инстаграм", въпреки че много хора използват VPN мрежи, за да заобикалят забраната.
 
Анелия Пенкова/БТА