Лула да Силва
Лула да Силва / БГНЕС
Бившият бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва бе пуснат временно от затвора и под полицейски ескорт отиде на погребението на свой внук близо до Сао Пауло, предаде Франс прес.
 
Лула тръгна с хеликоптер от затвора в Куритиба, където излежава присъда от над 12 години затвор за корупция, а след това се качи на самолет за Сао Пауло, който е на 400 км оттам.
 
Вчера Лула получи разрешение от съда да напусне затвора за няколко часа, за да присъства на погребението на внука си Артур, който почина от менингит на 7-годишна възраст.

Бившият бразилски президент Лула да Силва получи още една присъда от близо 13 години затвор

Лула да Силва
БГНЕС

Под наблюдението на десетки военни полицаи 73-годишният бивш президент пристигна в гробище в предградие на Сао Пауло, за да присъства на кремацията на внука си.
 
На погребението присъстваха много близки и приятели на Лула, включително бившата президентка Дилма Русеф и кандидатът на Партията на трудещите се на Лула на президентските избори от октомври 2018 г. Фернандо Адад, който беше победен от крайнодесния Жаир Болсонаро.

Изненада в затвора: Лула да Силва получи лично послание от папа Франциск
 
Залата на крематориума бе изпълнена с венци, изпратени от синдикални и политически лидери, включително от президента социалист на Венецуела Николас Мадуро. Един от синовете не президента Жаир Болсонаро, депутатът Едуардо, предизвика остри реакции, като разкритикува пускането на Лула от затвора.
 
"Когато роднината на някой друг затворник почине, и той ли получава ескорт от федералната полиция, за да отиде на погребението? Това разрешение за временно пускане на Лула от затвора е абсурдно, то само позволява на един известен престъпник да се изкара нещастна жертва", написа Едуардо Болсонаро в Туитър.

Осъдиха бившия бразилски президент Лула да Силва на 9 години затвор

Лула да Силва
БГНЕС

След възмущението на мнозина потребители в интернет, той постна втори туит, в който казва, че "извън всякакви идеологически съображения, смъртта на едно дете е нещо прискърбно и нежелателно".
 
Баща му, президентът Жаир Болсонаро, който обикновено е много активен в Туитър, запази мълчание по въпроса, нарушавайки неписаното правило за състрадание между политически врагове при лични драми. По време на предизборната кампания той пожела на Лула "да изгние в затвора", отбелязва АФП.
БТА