Лула да
Силва
Лула да Силва / БГНЕС
Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва бе осъден на девет и половина години затвор за корупция и пране на пари, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Глобо". Това не означава, че Лула ще бъде изпратен скоро в затвора. Съгласно бразилското законодателство осъденият остава на свобода, докато трае обжалването на неговата присъда, отбелязва ТАСС.
 
Лула бе осъден на първа инстанция. Разглеждането на очакваното обжалване на присъдата може да отнеме няколко месеца.

Лула да Силва
БГНЕС

През септември на бившия бразилски президент бяха повдигнати обвинения в корупция и пране на пари. Следователите стигнаха до заключението, че Лула е истинският собственик на триетажна луксозна къща в курорт. Той получил имота от строителната компания О А Еси (OAS) в съответствие с голямата корупционна схема, свързана с държавната петролна компания Петробраз (Petrobras).
 
Лула бе признат за виновен и по обвинения в изпиране на над 3,7 милиона реала (1,1 милиона долара към момента на извършването на предполагаемото престъпление).
 
Към този момент бившият президент на Бразилия в периода 2003-2010 г. е подсъдим по още четири дела за корупция. Ако бъде признат за виновен на втора инстанция по който и да било този процеси, той ще загуби правото да се кандидатира за изборни длъжности.

Лула да Силва
БГНЕС

Лула отрича да е виновен и твърди, че е жертва на политическо преследване.

По-рано той изрази намерение да се кандидатира отново за президент на Бразилия догодина, в случай че съдебните процеси не му попречат.
 
Според проучвания на общественото мнение левичарят Лула, който се радва на висока популярност в страната, особено сред по-ниските слоеве от населението, би получил най-много гласове на следващите президентски избори.
БТА