/ Gulliver/Getty Images
Носна кърпа, парче плат с кръвта на Наполеон, колие и кичур от косата на императора ще бъдат продадени на търг във Фонтенбло, край Париж в сряда, когато се навършват 200 години от смъртта на Наполеон, съобщи АФП.

Медальон с кичур коса на Наполеон отива на търг

Ръкописна бележка потвърждава автентичността на лотовете. "Тази малка торбичка от бяла коприна съдържа коса на Негово величество император Наполеон Първи, носна кърпа с неговия знак, принадлежала нему и плат с неговата кръв от аутопсията му.

Тези ценни предмети ми бяха предадени от баща ми ген. Дьо Монтолон при завръщането му от Света Елена", е написано в бележката, подписана от "втория херцог на Басано".

Монтолон е сред последните сподвижници на Наполеон по време на изгнаничеството му на остров Света Елена. Аутопсията на императора е извършена на 6 май 1821 година от Антомарчи и седмина британски лекари.

Статуя на Наполеон Бонапарт за 200 000 долара

Монтолон присъства на аутопсията заедно с другите двама изпълнители на завещанието на императора - Бертран и Маршан. Освен тези реликви от Св.Елена, аукционна къща "Осенат", известна с търговете на предмети, свързани с монархията и империята, предлага и други вещи и картини.

Сред най-изящните от предложените лотове на търга е елегантна дървена шейна на императрица Жозефин, оцветена в зелено и златисто, с форма на мидена черупка, украсена с фигура на древногръцката богиня на младостта Хеба и орел с разперени криле.
БТА