/ iStock/Getty Images
Ключ от стаята, в която умира Наполеон по време на заточението си на о-в Света Елена, беше продаден на търг на "Сотбис" в интернет за 92 000 евро, съобщи АФП.

Предварителната оценка на ключа беше до 5500 евро. Единайсет души наддаваха за него и окончателната цена надхвърли повече от 16 пъти очакванията.

Металният ключ е дълъг 13 см. Той е намерен в плик в куфар, в къща в Шотландия. Семейството знаело, че го притежава, но не и къде е скрит. В Шотландия е донесен от Чарлз Ричард Фокс, военен, който служел на о-в Света Елена след смъртта на императора през 1821 г. Той го прибрал за майка си - голяма почитателка на Наполеон. Наследниците му най-накрая го намерили и решили да го продадат на търг.Чарлз Фокс сам взима ключа от ключалката, когато посещава мястото след смъртта на Наполеон. Това обяснява той в бележка от 6 септември 1922 г., която придружава ключа.

"Често виждаме вещи, свързани с Наполеон - картини, мебели от някой от невероятните му домове - каза Дейвид Макдоналд от "Сотбис". - В този ключ обаче има нещо много силно, защото е от мястото, където той е бил затворен и където е умрял".
БТА