Наполеон
Наполеон / Gulliver/Getty Images
Уникален ръкопис, написан под диктовката на Наполеон и с негови бележки по време на изгнанието му на остров Света Елена, пресъздаващ в най-големи детайли битката при Аустерлиц през 1805 година, ще бъде предложен за продан в края на януари в Париж, предаде Франс прес.

Ценният документ е съставен от 74 страници. Той е бил написан под диктовката на сваления от власт император от неговия много доверен генерал Анри-Гатиен Бертран. Текстът на няколко места е бил коригиран от Наполеон, който задрасква думи или пише в полето бележки с много ситен почерк.

Като цяло в ръкописа присъстват осем негови анотации. Към него е приложен и план от битката върху паус хартия, нарисуван от генерал Бертран.
В годината, в която отбелязваме 200-годишнината от кончината на Наполеон, този ръкопис, отразяващ най-голямата и славна негова военна победа, ще бъде изложен за пръв път в Париж от 27 до 30 януари. Артефактът ще е сред експонатите на галерията "Изкуства и автографи" и ще търси купувач срещу 1 милион евро.

Ценният документ е бил закупен от собственика на галерията Жан-Еманюел Ро през 70-те години на миналия век. Той е експерт по ръкописи и автографи и колекционира документи от времето на Бонапарт. Натъкнал се случайно на артефакта сред многото книжа, дадени за разпродажба от наследниците на генерал Бертран. Така Жан-Еманюел Ро се натъкнал на безценното свидетелство за "битката на тримата императори".

"Навремето никой не се е интересувал от писмените документи, оставени на остров Света Елена. Това е най-фантастичният исторически документ, намиращ се в частни ръце, и касаещ историята на Франция", уверен е г-н Ро.

Наполеон все още пише " 7 фример" вместо 2 декември 1805 година. Той никога не използва първо лице, а набляга на формулировката "императорът каза".

Бележитият френски държавник дава разкрасена версия на битката при Аустерлиц. В детайли е описана тактическата подготовка, подвеждането на противника. Руската войска е вкарана в капан и е разгромена за 9 часа. Възхвалява се героизма на френските войници и офицери, които дори и тежко ранени, отдават почит на своя император.



Продажбата на артефакта ще се осъществи в рамките на панаира на белгийското изкуство и антики "BRAFA in the Galleries", в който ще участват 126 галерии от 13 страни.
БТА