/ ThinkStock/Getty Images
Обявяването му за император през 1804 г., кампанията в Египет, превратът от 18 брюмер - странен малък музей в Аячо, родния град на Наполеон Бонапарт, проследява важни моменти от живота му с помощта на играчки "Плеймобил", съобщи АФП.
 


Създавайки музея през юли 2016 г., 53-годишният предприемач в областта на цифровизацията Фредерик Пиеро цели да се върне към онова, с което се е занимавал на 10-годишна възраст - да прави възстановки.
 
Увлечението по Наполеон е все още живо

Той модифицирал фигурки от собствената си колекция, използвайки хартия, бои, лико. Възможно е човек да си купи за 20 евро направена по поръчка фигурка с лика на Наполеон или Жозефина.
 


В малкия музей, недалеч от катедралата в града, Фредерик Пиеро с дълга дървена палка в ръка смесва истории с анекдоти, докато развежда посетителите. "Когато бил 13-годишен, Наполеон организирал тридневни боеве със снежни топки във военното училище в Бриен, източно от Париж", разказва той. "Според историци тези дни разкриват характера му на бъдещ ръководител", споделя още Пиеро.
 
Златно листо от короната на Наполеон на търг (СНИМКИ)



След това идва ред на възстановките на обсадата на Тулон (1793), битките за моста на Аркола (1796), кампанията в Египет (1799), превратът от 18 брюмер, обявяването на Наполеон за император през 1804 г.
 


В тези истории се говори за смелост, приятелство, героизъм и суета. "За своя граждански брак Жозефина се "подмладила" с 5 години, а Наполеон се "състарил", за да се прикрие разликата във възрастта им", припомня Фредерик Пиеро.

БТА