/ ThinkStock/Getty Images
Двурога шапка, намерена след битката при Ватерло, за която се смята, че е принадлежала на Наполеон, ще бъде предложена на търг в Лион в понеделник. Тя ще гони близо 2 млн. евро, платени през 2014 г. от южнокореец за подобна шапка, предава АФП.
 
За 15 години на власт Наполеон употребил близо 120 шапки. Установена е автентичността на едва двадесетина от тях.
 

ThinkStock/Getty Images


Оценителят на аукционната къща "Баек" Етиен дьо Баек предупреждава за малки детайли, много важни за идентификация на предлаганите шапки. Аксесоарите трябва да съответстват на годините на управление на императора, както и на обиколката на главата му. Освен това известно е, че Наполеон не понасял гарнитури и всякакви други украшения и настоявал за подсилване на някои места, за да може лесно да държи шапката. Според Дьо Баек при историческите спомени много важна роля играе мечтата и съмнението.

Златно листо от короната на Наполеон на търг (СНИМКИ)

Шапката от боброва кожа, за която ще се наддава, е била прибрана след битката при Ватерло и след бягството на императора от холандски капитан. На някои места е цепната и скъсана. Началната й цена е между 30 000 и 40 000 евро. Не се очаква обаче да стигне дадените през 2014 г. от Ким Хонк Кук, президент и основател на хранително-вкусовия гигант Харим, 1,8 млн. евро - пет пъти първоначалната оценка. Трофеят е бил част от колекцията на Луи II на Монако, прадядо на сегашния принц Алберт.
 
Наполеономанията обаче е жива. През ноември фин златен венец, тежащ едва 10 грама и предназначен да украси короната, носена от Бонапарт на коронацията му през 1804 г., бе продаден за 625 000 евро.
БГНЕС