/ БГНЕС
За събота вечер в Тел Авив е планиран митинг на противниците му
Стотици израелци се събраха тази вечер на митинг в Тел Авив в подкрепа на десния премиер Бенямин Нетаняху, който се бори за своето политическо оцеляване, предаде ДПА.

БГНЕС

Митингът бе свикан под наслов "Да защитим страната. Да спрем преврата". Много от присъстващите между две и три хиляди души, по независими оценки, развяваха синьо-бели израелски знамена, показа израелската телевизия.

Бени Ганц призова Нетаняху да подаде оставка като премиер

"Нетаняху, ние сме зад тебе", се четеше на един от плакатите. Пред събралите се говори Мики Зохар - поддръжник на Нетаняху и един от малцината лидери на неговата дясна партия "Ликуд", дошли на митинга. Той отправи критики срещу правната система в страната. "Ние не можем да сменим тази система, но можем да я променим", каза Зохар. А министърът на културата Мири Регев, който също е съюзник на премиера, каза, че протестът има за цел "да изпрати послание, че върховенството на закона не може да стои над самия закон".

БГНЕС

Това става по-малко от седмица, след като главният прокурор Авишай Манделблит обяви, че срещу Нетаняху - най-дълго служилия премиер в историята на Израел, са повдигнати официални обвинения в даване на подкупи, измами и злоупотреба със служебно положение. Нетаняху отхвърли всички обвинения и ги окачестви като "лов на вещици" и "опит за преврат".

Според някои израелски медии протестиращите тази вечер са настоявали прокурорите по делата срещу премиера да бъдат арестувани и разследвани на свой ред.

БГНЕС

За събота вечер в Тел Авив е планиран митинг на противниците на Нетаняху.

Главният прокурор каза вчера, че подвеждането под отговорност не задължава юридически премиера да подаде оставка като шеф на служебно правителство. Според него обаче, заради обвиненията, това дали Нетаняху трябва да се оттегли от процеса на опитите за съставяне на ново правителство, трябва да се реши в "публично-политическата сфера".

БГНЕС

Натискът върху Нетаняху се засилва и заради неуспеха му да сформира правителство след два последователни парламентарни избора тази година, което поставя Израел в положение на политическа парализа, отбелязва ДПА.
БТА