/ БГНЕС
Президентът Радев ще се срещне с Путин в Сочи
97468
Президентът Радев ще се срещне с Путин в Сочи
  • Президентът Радев ще се срещне с Путин в Сочи
Във втория ден от работната визита на българския президент Румен Радев в Русия предстои среща в Сочи с неговия руски колега  Владимир Путин. След нея двамата президенти ще ръководят пленарните разговори на двете официални делегации. От 2009 година насам това е първата среща на ниво президенти между България и Русия.

Румен Радев в Москва: Срещата с Медведев е пробив
 
На срещата на президентите ще бъдат обсъдени перспективите на руско-българското сътрудничество в различни сфери, ще бъдат обменени мнения по актуални международни и регионални въпроси, съобщават за визитата в официалния президентски сайт в Русия.
 
Темите ще бъдат свързани с перспективите за развитие на двустранните отношения в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси на международната сигурност, уточняват от българското президентство.

Макаров: До края на годината Путин ще посети България
 
Срещата ще се състои в лятната резиденция на руския президент "Бочаров Ручей". Две са вилите с това наименование, възприето от името на неголяма река, която тече в близост. Първата сграда, строена през 1934 г., е вила, в която в годините назад са отдъхвали Хрушчов, Брежнев, Суслов. Канени са по време на отпуските им лидери от социалистическите страни, а след разпада на Съветския съюз сградата получава статут на официална резиденция на руския президент, в която са посрещани Джордж Буш, Меркел, Ердоган.
 
През 2014 г. се появява "Бочаров Ручей 2" - място, строено скоростно за по-малко от година, където се провеждат работните срещи на руския президент по време на пребиваването му в Сочи и където президентът може да провежда международни срещи, защото функционално старата сграда не била съвсем удобна за всичко, необходимо по провеждането и особено по отразяването на срещите.

Радев: Покупката на допълнителни изтребители от Русия е невъзможна
 
В официалната делегация на българския държавен глава участват съпредседателят на Групата за приятелство България - Русия в Народното събрание Красимир Велчев, председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в българския парламент Петър Кънев, представители на местната власт, учени, общественици и културни дейци.