/ Снимка: Дарик, архив
Съдебна комисия оневини председателя на индийския върховен съд по обвинение в сексуален тормоз, отправено от бивша служителка в офис в дома му в Делхи, предоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Разследващата комисия съобщи, че не е намерила основание за твърденията на 35-годишната жена срещу върховния съдия Ранджан Гогой.

Върховният съд не даде подробности по случая. Днес той обяви, че докладът на тричленен съдебен състав няма да бъде огласяван.

Гогой се яви миналата сряда пред разследващата комисия и отрече обвиненията. Тъжителката се оттегли от разследването още преди това като каза, че не вярва, че ще получи правосъдие от комисията.

Миналата година индийски актриси и писателки разпространиха чрез социалните медии твърдения за сексуален тормоз и нападения в рамките на разширяващо се движение "Аз също".

Обвиненията срещу Гогой - най-влиятелния магистрат в Индия, са най-широко отразяваните във вълната от обвинения за сексуални посегателства в Индия, предаде Ройтерс.

Жената твърди, че съдия Гогой се домогвал до нея миналата година и семейството й било тормозено, след като тя го отблъснала.

В кратко изявление генералният секретар на Върховния съд обяви, че вътрешната комисия не е открила основания за обвиненията в жалбата.

Самоличността на тъжителката се пази в тайна. Известно е, че тя е била младши съдебен помощник. Тя се оплака, че не е било позволено на изслушването да присъства адвокатът й, макар че има проблеми със слуха и изпитва тревожност. Освен това нямало нито аудио, нито видеозапис от изслушването, а тя не получила и копие от дадените от нея показания при дотогавашното й изслушване.
БТА