броене избори
броене избори / БГНЕС
В американския щат Флорида започна днес ръчно повторно преброяване на гласовете, за да се определи победителят в оспорваната надпревара за място в Сената, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Машинното повторно преброяване показа, че републиканецът Рик Скот води с по-малко от 13 000 гласа пред демократа Бил Нелсън. Ръчното повторно преброяване трябва да приключи до неделя на обед.

Тръмп изрази готовност да работи с демократите след изборите

Предизборният щаб на Скот призова Нелсън да се откаже, като заяви, че е математически невъзможно демократът да навакса разликата от близо 12 600 гласа - или 0,15 процента от гласовете. На изборите в щата бяха подадени над 8 милиона гласа.

Междинните избори в САЩ: резултати и коментари

Адвокат на Нелсън каза, че той очаква преднината на Скот в крайна сметка да се стопи при повторното преброяване.

Законодателство на Флорида изисква ръчно повторно преброяване, когато разликата е 0,25 процента или по-малко.

Тръмп за резултатите от изборите: Огромен успех, благодаря на всички

Резултатът от надпреварата между Нелсън и Скот няма да промени съотношението на силите в Сената, където републиканците увеличиха мнозинството си на изборите на 6 ноември, на които демократите спечелиха мнозинство в Камарата на представителите.

Сегашната ситуация във Флорида напомни за положението през 2000 г., когато при президентските избори се наложи повторно преброяване на гласовете в щата, а въпросът беше уреден едва след намесата на Върховния съд на САЩ, който на практика даде президентството на републиканеца Джордж У. Буш, отбелязва Ройтерс.
БТА