В понеделник операцията трябваше да бъде прекратена в последния момент поради технически проблеми
Очаква се до 400 000 наблюдатели да се стекат в събота на брега на Флорида с надеждата да зърнат - и да чуят рева - на изстрелването на ракета на НАСА към Луната.

Ако ракетата "Space Launch System" (SLS) без екипаж се издигне успешно, това ще бъде не само вдъхновяващо, но и историческо събитие за НАСА, тъй като ще отбележи първата от мисиите "Артемида", планиращи завръщане на Луната.

Космическият център "Кенеди" ще бъде затворен за обществеността, но зрителите на местните плажове ще могат да видят как най-мощното превозно средство, което НАСА някога е изстрелвала, се изкачва в небето.

"Спомням си, че като малък бях свидетел на някои от лунните кацания (на "Аполо")", каза Алберто Тирадо пред АФП на Какао бийч, ден преди планираното изстрелване на ракетата.

"Така че искам да усетя тази сила и това, което те са чувствали през 60-те години на миналия век.".

НАСА: Следващият опит за изстрелване на ракетата към Луната ще е в събота

В понеделник, когато първият опит за изстрелване трябваше да бъде прекратен в последния момент поради технически проблеми, местните власти в окръг Бревард очакваха между 100 000 и 200 000 посетители.

Дон Уокър, директор по комуникациите на окръга, казва, че макар броят на посетителите в понеделник все още да не е окончателно уточнен, те очакват "двойно повече посетители в събота".

"Според нашите "предположения" тълпата за гледане на старта ще наброява между 200 000 и 400 000 души", казва Уокър пред АФП.

За сравнение, първото пилотирано изстрелване на SpaceX през 2020 г. - в условията на пандемия - привлече 220 000 души.

Фактът, че изстрелването е насрочено за уикенда, а понеделник е и американски празник, означава, че тълпата вероятно ще бъде много по-голяма, каза Миган Хапел от Бюрото по туризъм на Космическия бряг, съобщи АФП.

Както и в понеделник, трафикът се очаква да стане интензивен "три-четири часа" преди изстрелването, каза Хапел.

Отложиха изстрелването на мегаракетата на НАСА към Луната

Понастоящем изстрелването е насрочено за 14:17 ч. (18:17 ч. по Гринуич) в събота, като при необходимост може да се стигне до двучасово закъснение.

Хотелите по крайбрежието са напълно резервирани от няколко седмици, а в близост до най-добрите наблюдателни точки има само ограничен брой места за паркиране.

"Артемида 1" е тестов полет без астронавти на борда.

Капсулата "Орион", след като се отдели от ракетата SLS, ще прекара около шест седмици в космоса и в един момент ще измине близо 64 000 км покрай Луната - по-далеч, отколкото някое превозно средство, предназначено за хора, е преминавало някога.

След това именно Orion ще отведе бъдещите астронавти обратно на Луната - включително първата жена и първият цветнокож, който ще ходи по повърхността ѝ - най-рано през 2025 г. 
БГНЕС