Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Най-мощната космическа ракета, която някога е напускала Земята, ще направи 50-годишен времеви скок в небесата, когато се издигне от стартовата площадка във Флорида в понеделник. Това е една от последните решаващи тестови стъпки преди завръщането на човечеството на Луната за първи път от 1972 г., пише в. Гардиън.

Artemis 1, включваща Orion - шестместна капсула за изследване на дълбокия космос, която е висока 98 метра и тежи 2 600 тона, ще излети в 8.33 сутринта ET (15:33 часа българско време) от стартовия комплекс Кейп Канаверал, който организира лунните мисии на Аполо преди половин век.

Освен грандиозното шоу, което се очаква да привлече стотици хиляди зрители на космическото крайбрежие на Флорида, НАСА има желание да покаже напредъка, който е постигнала в усилията си да изпрати астронавти обратно на Луната.

НАСА откри нова Луна на 75 млн.км от Земята

Планираният тестов полет за понеделник, който има двучасов прозорец за изстрелване, ще продължи 42 дни, като ще облети Луната и два пъти ще прелети изключително близо до нея.

Екипаж на Orion няма да има, ще са поставени специални манекени в скафандри, което ще позволи на НАСА да оцени как скафандрите от ново поколение реагират на радиацията. Поставена е и мека играчка Snoopy, която ще се носи около капсулата като индикатор за нулева гравитация.

Междинен втори тестов полет, Artemis II, е планиран за май 2024 г., превозвайки четиричленен екипаж до Луната и обратно без да кацне на нея. Това ще стане за първи път от Аполо 17 през декември 1972 г.
БГНЕС