/ iStock/Getty Images
След успешното тестване на малкия хеликоптер „Ingenuity“, който придружаваше марсохода на НАСА до Марс, американската космическа агенция НАСА иска да изпрати още два минихеликоптера на Червената планета.

Двата хеликоптера биха могли потенциално да помогнат за събирането на проби за Земята, съобщиха на пресконференция НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), която също участва в проекта, предава ДПА.

„Ingenuity“ кацна на Марс през февруари 2021 г. с марсохода „Perseverance“. Скоро след това хеликоптерът, който се захранва от литиево-йонни батерии и тежи около 1,8 килограма, стана първият апарат, извършил полет на друга планета. Досега вече има 29 полета.

Мисията на хеликоптера, която първоначално беше планирана да продължи само 30 дни и трябваше да се справя с екстремните условия на Марс, отдавна беше удължена за неопределено време.

След като първият опит за сондиране се провали миналата година, тъй като скалата не беше достатъчно здрава, за да се побере в епруветката за проби, „Perseverance“ успешно взе и опакова 10 проби и в момента взема още 11, според НАСА. Общо има място за 30 проби, всяка от които тежи около 150 грама.
БГНЕС