Отложиха изстрелването на новата мегаракета на НАСА, която се готвеше да полети към Луната, съобщиха CNN и BBC. Решението бе взето след като по-рано
бе спряно обратното броене до полета.

Първоначално бе открита пукнатина в междинния резервоар - част от ракетата "Артемис 1", която свързва резервоарите за течен водород и течен кислород. След това стана ясно, че е възникнал и проблем с един от четирите огромни двигателя RS-25.
Проблемът с пукнатината към момента не се счита за сериозен. Инженерите смятат, че просто се е получило образуване на лед от външната страна на основната степен на ракетата.

НАСА се готви да достигне отново Луната

 Ключовият нерешен проблем се оказа се намали един от големите двигатели под ракетата до правилната работна температура.

Този полет, известен като "Артемис I", ще отбележи първото изстрелване на огромната ракета на НАСА Space Launch System, която ще изпрати капсулата за екипажа "Орион", без астронавти на борда, в орбита около Луната за 42-дневна мисия.

Преди няколко дни космическата агенция откара ракетата и космическия кораб на площадка 39Б в космическия център "Кенеди" във Флорида. НАСА е запазила резервни дати за изстрелване на 2 и 5 септември, ако има забавяне.

Една от основните цели на полета е да се тества топлинният щит на Орион, заяви Майк Сарафин, ръководител на мисията "Артемида" на НАСА. Топлинният щит има за цел да предпази "Орион" и бъдещия екипаж от екстремните температури, с които ще се сблъска при навлизането си в земната атмосфера със скорост 24 500 км/ч, или Мах 32.

Апаратът на НАСА „Капстоун“ излезе от орбитата на Земята и се насочи към Луната

Мисията ще бъде последвана от полет с четирима астронавти, които ще обиколят Луната, но няма да кацнат, още през 2024 г. Първото кацане на човек на Луната след последната мисия на "Аполо" през 1972 г. е планирано за 2025 г.

Тази мисия зависи от редица фактори, включително разработването на ракетата и космическия кораб Starship на SpaceX, които ще се срещнат с "Орион" в лунна орбита и след това ще превозват астронавти до и от повърхността на Луната.