Португалските здравни власти разшириха обхвата на ваксинацията в страната срещу маймунската шарка. Предвижда се превантивно имунизиране на най-рисковите групи и беше одобрено поставянето на по-малки дози ваксина с цел пестене на ограничените налични количества препарати, предаде Ройтерс.

С 908-те си доказани случая на заразяване Португалия е едно от най-големите огнища на болестта в Европа. Повечето от инфектираните са мъже под 40 години. Засега няма смъртни случаи.

Португалските здравни власти уточниха, че сред приоритетните групи за ваксинация, тъй като има повишен риск от заразяване с вируса, са "мъже, които са имали сексуален контакт с други мъже", и медиците.

В логистично отношение изпълнението на стратегията за превенция на заболяването ще се ръководи на регионално равнище, а прилагането ѝ ще става, след като първо бъдат определени имащите право на имунизация граждани след консултация със специалист.

С новата стратегия Португалия ще последва примера на съседна Испания и Великобритания, които след решението на Европейската агенция по лекарствата също одобриха поставянето на по-малки дози от ваксината срещу маймунска шарка.

През юли Португалия получи 2700 дози от ваксината на компанията "Бавариан Нордик" (Bavarian Nordic) "БАВА.КО Имванекс" (BAVA.CO Imvanex) и започна да имунизира контактните лица на заразените.

Около 90 страни, за които маймунската шарка не е ендемична, съобщиха за огнища на вирусното заболяване, което Световната здравна организация обяви за извънредна здравна ситуация, след като броят на доказаните случаи на заразяване в тези държави премина прага от 61 800.
 
БТА