Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви маймунската шарка за извънредна ситуация в здравеопазването, съобщи Хавиер Бесера – министър на здравеопазването и хуманитарните въпроси, предадоха световните агенции.

Подготвени сме да реагираме на следващото ниво при справянето с този вирус, призоваваме всеки американец да се отнася сериозно към маймунската шарка и да поеме отговорност да ни помага да се справим с него, посочи министър Бесера.

Това решение, което се обмисляше от седмици, цели потенциално лечение на болестта по опростена процедура и улесняване на достъпа до ваксини, за които вече няма да е задължително да преминават пред обичайното федерално проучване.

В Ню Йорк обявиха извънредна епидемиологична ситуация заради маймунската шарка

Разпореждането ще позволи също правителството да е по-гъвкаво при разпределяне на ваксините, с които в момента разполага.

Въпреки че властите казаха, че около 1,6 милиона американци са изложени на риск да се заразят с маймунска шарка, САЩ разполагат само  с 550 000 дози ваксина.

На 23 юли Световната здравна организация обяви маймунската шарка за глобална извънредна ситуация за общественото здраве.
БТА