Европейската комисия одобри днес употребата на ваксината "Имванекс" срещу маймунска шарка за Европейския съюз, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, предаде ДПА.

Говорител на ЕК потвърди решението, след като фармацевтичната компания "Бавариан Нордик" съобщи за одобрението на ваксината. 

Решението на Европейската комисия идва след препоръка на Европейската агенция по лекарствата. В петък тя препоръча употребата на "Имванекс" да се разшири и вече да включва и маймунската шарка. Преди това, тази ваксина беше одобрена в ЕС само срещу едра шарка.

Наскоро Еврокомисията обяви два договора за покупка на общо 163 620 дози от "Бавариан Нордик". 100 000 ваксини бяха закупени от ЕС миналия месец, като 25 000 от тях вече са изпратени в шест страни членки.

Най-висока степен на тревога: СЗО обяви епидемията от маймунска шарка за извънредна ситуация

Съюзът развива плановете си в общественото здравеопазване в опит да овладее вируса, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на маймунска шарка в повече от петдесет държави за "извънредна ситуация с международно значение". Това е най-високата степен на заплаха за здравето, но не води до незабавни последствия, а е по-скоро сигнал към националните правителства да предприемат мерки за предпазване на населението.

Маймунската шарка е лечима болест, която е придружена с обриви, приличащи на пъпки или мехури. Лезиите обикновено първо се появяват по лицето, а после и по други части на тялото.
БТА