Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че е одобрила използването на ваксина срещу дребна шарка при хора, за да разшири употребата ѝ срещу разпространението на маймунска едра шарка, което може да доведе до най-високото ниво на тревога на СЗО.

Четвърти заразен с маймунска шарка у нас

Зелената светлина на ЕМА идва в момент, когато светът очаква резултатите на експертите след проведеното в четвъртък заседание на комитета за извънредни ситуации на СЗО, чийто генерален директор заяви, че е обезпокоен от нарастването на броя на случаите на маймунска едра шарка по света.

Ваксината Imvanex, на датската компания Bavarian Nordic, е одобрена в ЕС от 2013 г. за превенция на дребна шарка. Тя е одобрена срещу маймунска едра шарка поради сходството между този вирус и вируса на дребната шарка.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви вчера, че е "обезпокоен" от нарастването на броя на случаите на маймунска едра шарка, като откри заседание на комитета за извънредни ситуации, искайки експертни съвети. Ръководителят на СЗО отговаря за обявяването на извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение - най-високото ниво на тревога на здравната организация - въз основа на препоръките на комитета.

Ситуацията се влоши през последните седмици, като по последни данни на американските здравни власти (CDC), вече са регистрирани повече от 15 300 случая в 71 държави.

Вирусолог: Маймунската шарка не може да зарази милиони

ЕМА основава препоръката си на доказателства от няколко проучвания върху животни, които показват защита срещу вируса на маймунската едра шарка при нечовекоподобни примати, ваксинирани с Imvanex.

"Профилът на безопасност на лекарството е благоприятен, с леки до умерени странични ефекти, и Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) заключи, че ползите от лекарството надвишават рисковете", се казва в изявлението на ЕМА.

Bavarian Nordic Pharmaceuticals, единственият производител на одобрена ваксина срещу маймунска едра шарка, заяви във вторник, че е получила поръчка за 1,5 милиона дози, повечето от които ще бъдат доставени през 2023 г., от неназована европейска държава, като САЩ са поръчали допълнителни 2,5 млн. дози.
БГНЕС