Специалисти изследват дали генетични мутации на вируса на маймунската шарка са предизвикали бързото разпространение на болестта, съобщи АФП, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Двата клада, или отделни варианта на вируса, бяха известни като кладове на Басейна на Конго и на Западна Африка, по името на районите, където са ендемични. В петък СЗО ги прекръсти на клад I и клад II, за да избегне географската стигматизация. Организацията  съобщи също, че клад II има два подварианта - клад IIa и IIb, като последният е в основата на сегашната световна епидемия.

СЗО уточни вчера, че клад IIa и IIb са сродни и имат общ скорошен предшественик, т.е. IIb не е разклонение на IIa.

"Още е рано, както за епидемията, така и за лабораторните изследвания, да кажем дали увеличаването на заразените може да се дължи на наблюдавани промени в генома на вируса или на фактори, свързани с гостоприемника (човека)", заявиха от СЗО.

От началото на май се съобщава за възобновяване на инфекциите с вируса на маймунската едра шарка извън ендемичните африкански страни. На 23 юли СЗО обяви международна извънредна ситуация за общественото здраве. Организацията е получила информация за над 35 000 случая в 92 държави и 12 смъртни случая. Почти всички нови случаи са регистрирани в Европа и Северна и Южна Америка.

Маймунската шарка: Симптоми, диагностициране, лечение и ваксинация

СЗО предупреди, че кампанията ѝ за преименуване на маймунската едра шарка може да отнеме "няколко месеца". От седмици организацията е обезпокоена от това име, като според експертите то е подвеждащо.

Маймунската едра шарка е наречена така, тъй като вирусът първоначално е идентифициран при маймуни, отглеждани за научни изследвания в Дания през 1958 г. Заболяването обаче най-често се среща при гризачи, а настоящата епидемия се разпространява чрез контакт между хора.
СЗО поиска помощта на обществеността за намиране на ново име и създаде уебсайт за събиране на предложения. 
 
БТА