/ Gulliver/Getty Images
Американският държавен секретар Майк Помпео обеща истински напредък в отношенията на САЩ с Беларус, по време на днешното си посещение в Минск, предаде Франс прес. Това е първата визита на американски държавен секретар в Беларус от 1994 г.

Наблюдава се затопляне на отношенията между Вашингтон и Минск след дълъг период, в който те бяха замразени, отбелязва АФП.

Визитата на Помпео в Беларус е част от обиколката му на бивши републики от СССР, която започна в Украйна и ще продължи в Казахстан и Узбекистан.

Беларуските рафинерии отново получават руски петрол

Беларус, който е близък съюзник на Москва, по-рано бе определян от САЩ като "последната диктатура в Европа".

"Имаме вяра в способността ни заедно да постигнем истински напредък във всички аспекти на нашите отношения", заяви Помпейо на срещата си с беларуския президент Александър Лукашенко.

Лукашенко изрази задоволство от посещението на Помпео в Беларус.

"Много добре е, че поехте риска да дойдете в Минск след различните недоразумения между Беларус и Съединените щати", изтъкна беларуският лидер.

Беларуският президент увери Помпео, че Беларус самостоятелно ще избере своя път на развитие и няма намерение да става част от друга държава. Това стана ясно от изявление на самия Помпео пред журналисти след срещата му с Лукашенко.

"Господин Лукашенко каза: Беларус е суверенна и независима страна и ние не можем да сме част от която и да е друга държава", изтъкна американският държавен секретар.

Лукашенко направи изявлението си на фона на засилилия се натиск на Русия върху Беларус, изразяващ се в увеличаване на цените на енергийните доставки и орязването на субсидии.

Москва твърди, че Беларус трябва да се съгласи на по-дълбока икономическа интеграция с Русия, ако иска да получава енергийни доставки на цените на руския вътрешен пазар. По време на посещението си в Беларус Помпео се срещна и с беларуския външен министър Владимир Макей.

Беларус открива второ почетно консулство в България

Американските производители са готови да доставят на Беларус петрол на конкурентни цени, каза Помпео при срещата си с Макей. Беларус търси алтернативни доставчици на петрол след спор с традиционния си доставчик Русия.

Русия спря петролните доставки за Беларус след 31 декември, припомня АП.

Двете държави не успяха да се договорят за цената на доставките за тази година по време на преговорите за задълбочаване на икономическата интеграция помежду им. Спирането на руските петролни доставки за Беларус не засегна доставките за Европа, но се отрази негативно върху Беларус, който разчита на Русия за над 80% от енергийните си нужди.
БТА