Помпео: Няма да споделяме информация с държави, които използват Huawei

/ БГНЕС
САЩ няма да могат да обменят информация или да си сътрудничат пълноценно с държави, които използват технология на китайския гигант Huawei в техните информационни системи от ключово значение, заяви американският държавен секретар Майк Помпео.

САЩ повдигнаха серия от обвинения срещу Huawei

"Ако дадена държава възприеме това и го въведе в някои от ключовите си информационни системи, няма да може да обменяме информация с нея, няма да можем да работим заедно", каза Помпео пред телелевизионния канал "Фокс бизнес".

"В някои случаи има риск да не можем да разполагаме американски ресурси, американско посолство или американски военен преден пост", добави Помпео, като уточни, че споделя със съюзниците подробностите за този "реален риск".

Huawei: Компанията е мишена на злонамерена кампания

В много по-меко изявление от това на Помпео, президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали в Туитър ценните характеристики на 5G мобилната технология и насърчи американски фирми да се включат, като същевременно изтъкна, че не желае да блокира китайските съперници. "Желанието ми е САЩ да спечелят чрез съревнование, а не като блокират по-напреднали в момента технологии. Ние винаги трябва да сме лидерите във всичко, което правим, особено като става дума за вълнуващия свят на технологията!", написа Тръмп в социалната мрежа.
 

САЩ в момента обмислят забрана на Huawei, като насърчават съюзниците си да скъсат собствените си връзки с тази компания, изтъквайки близостта й с китайското правителство.

По искане на САЩ: Арестуваха в Канада финансовата директорка на Huawei

Изявленията на Тръмп и Помпейо бяха направени в разгара на напрегнати търговски преговори във Вашингтон между представители на САЩ и Китай. САЩ настояват също за екстрадицията на главния финансов директор на Huawei Мън Ванчжоу, която е арестувана в Канада.

Какво се крие зад ареста на финансовия директор на Huawei?
 
БТА