Изложбата може да бъде видяна до февруари 2024 г.
Западноафриканският художник Амоака Боафо представи нова изложба на портрети в западния американски щат Колорадо. Стартът на изложбата бе даден през октомври. 

Това съобщи кореспондентът на Voice of America (VOA), Скот Стърнс в своя репортаж от Денвър, САЩ.  

Шоуто в Музея на изкуствата в Денвър включва повече от 30 картини на художници от Гана. Заглавието, което Амоака Боафо е дал на изложбата е

„Душата на черните хора“. То е вдъхновено от текстовете на американския активист за граждански права Дю Боа, предаде VOA. Боафо е израснал в Гана, близо до мястото, където е погребан Дю Боа. Той казва, че интензивността на погледа на героите в неговите картини идва от писанията на активиста за „двойното съзнание“. 

“За мен има начини да изразя как се чувствам, какво искам да кажа, като просто се свързвам с образи на хора, които резонират с мен. Така че, когато видите картините да гледат право към вас, това е въздействието, което искам да имат героите ми”, обяснява художникът. 

Той казва, че погледът на героите предава енергия и заряд на зрителите. „Опитвам се да намеря начини да вдъхна живот на моите герои, а ако това се случи, аз съм щастлив“, казва той.

Работата на Боафо е оценка на живота на цветнокожите през неговия обектив, независимо дали гледа към приятели или хора, на които се възхищава, като Джей Зи и Бионсе. Това посочва кураторът на изложбата, Лари Осей-Менса, цитиран от VOA

„Искаме да мислите за човечеството. Помислете за човечността на цветнокожите. Помислете за човечеството, което всички ние обхващаме и понякога забравяме в суматохата на нашето ежедневие. Помислете за радостта”, казва Менса. 

„Научих се да рисувам с четка и много дълго време ми харесваше да рисувам по този начин. Но усещането, че рисувам с пръст, е много по-различно, заради свободата, която ми позволява. Това е и видът енергия, който искам да предам. Тази техника ми позволява да се движа свободно по платното“, посочва художникът. 

Скот Стърнс казва, че изложбата може да бъде видяна до февруари 2024 г.
 
Voice of America/VOA/vesti.bg