/ iStock/Getty Images
Полските власти планират постепенно разхлабване на коронавирусните мерки през следващия месец, тъй като броят на заразените с коронавирус намалява, а ваксинационната кампания отбелязва напредък, предаде ДПА.

"Тенденцията за намаляване на броя на заразените през последните дни дава основание за предпазлив оптимизъм", заяви полският премиер Матеуш Моравецки.

Медици в Полша: Болниците са под такъв натиск, че се изписват неизлекувани пациенти

Очаква се разхлабването на мерките да започне на 1 май с отварянето на спортните зали на закрито, в които ще могат да спортуват организирани групи от младежи.

На 4 май се очаква да бъда отворени търговските центрове, като бъдат спазвани ограничения за броя на допусканите в тях клиенти. На същата дата се очаква най-малките ученици, на възраст от 7 до 9 години, да се завърнат в училище, а също така да отворят и галериите и музеите.

Хотелите ще могат да отворят при 50 % капацитет на 8 май, а откритите помещения на ресторантите, баровете и кафенетата ще могат да отворят на 15 май. Възможно е също така от средата на май да бъде отменено изискването за задължително носене на предпазни маски на открито.

Полша регистрира рекорден брой случаи на коронавирус за денонощие

От 29 май се очаква всички ученици да се завърнат към присъствен режим на обучение.
От тази дата се очаква отваряне и на закритите помещения на заведенията за хранене, възобновяване на дейността на фитнес салоните, плувните басейни, киносалоните и театрите.

Матеуш Моравецки въпреки това призова поляците стриктно да спазват коронавирусните мерки, които все още са в сила. Полша регистрира на 28 април 636 нови смъртни случая от ковид. Общият брой на починалите в страната, е 66 533.

В Полша, която е с население от 38 милиона души, до момента са поставени над 10,7 милиона дози от ваксини срещу коронавируса. Напълно ваксинирани са 2,75 милиона души.
БТА