Почина и последният американски пилот, участвал в нападението над Хирошима
Почина и последният американски пилот, участвал в нападението над Хирошима / снимка: Guliver/Getty Images

Почина последният член на екипажа на американския бомбардировач, пуснал първата атомна бомба над Хирошима през август 1945 година, предаде "Поан", позовавайки се
на съобщения в американските медии.

Теодор ван Кирк, известен като "Холандеца", почина от естествена смърт в старчески дом в Стоун Маунтин, Джорджия, на 93-годишна възраст, съобщи телевизия Ен Би Си.

Ван Кирк, 24-годишен по онова време, е бил навигатор на бомбардировача, и един от 12-те членове на екипажа. Бомбардировачът пусна бомбата над Хирошима в 08:15 ч местно време на 6 август 1945 година, убивайки 145 000 души, половината от населението на този град, намиращ се югозападно от остров Хоншу, главният остров на Япония.

След експлозията "самолетът подскочи и след това се чу шум на триещ се метал", разказва преди години Ван Кирк пред "Ню Йорк Таймс" по случай 50-годишнината от бомбардировката.

Веднага след това "се върнахме да видим облака и къде се намира Хирошима".

"Целият град беше покрит с пушек, прах и мръсотия. Приличаше на варел с катран, черен и врящ. Виждаха се няколко пожара в периферията на града".

Въпреки противоречивите оценки за тази бомбардировка, убила мигновено десетки хиляди мирни граждани и хиляди други впоследствие в резултат на радиацията, през 2005 г. Ван Кирк защити операцията в статия в "Тайм".

"Целта не беше да отидем там и да я пуснем (бомбата) върху града и да убием хора", написа тогава той.

"Целта беше да унищожим военни обекти в град Хирошима - най-важният от тях беше главната квартира на армията, отговорна за отбраната на Япония във случай на нападение. Тя трябваше да бъде унищожена", посочва Ван Кирк.

Източник: БТА