/ iStock/Getty Images
Свинете, пилетата и плъховете биха могли да се окажат ключа към справяне с COVID-19, според ново изследване.

С ново устройство смартфоните ще диагностицират дали сме с коронавирус

Оказва се, че те са имунизирани срещу коронавируса заради формата на клетките си, казват учените. Проучването на университета в Станфорд обяснява защо някои животни, включително котки и говеда, са податливи на инфекцията, а други не, разкрива "Стъди Файндс".

Откритието може да доведе до лекарство, което да крие „ключа“ за улавяне на бъга и да му попречи да взаимодейства с клетките. Смята се, че пандемията е започнала, когато вирусът SARS-CoV-2, който причинява коронавирус, е скочил от прилепи или панголини към хората.

Изследователите са изследвали как шипа на вирусния протеин се закача върху клетките. SARS-CoV-2 навлиза в клетките чрез свързване към специфичен ген, известен като ангиотензин-конвертиращ ензим 2 или ACE2.

Ново лекарство против грип спира заразата с COVID-19

Тези рецепторни гени са на повърхността на нашите клетки. Компютърни симулации показаха за първи път как се свързва с различни ACE2 рецептори, подобно на влизане на ключ в ключалка.

Те демонстрираха „ключалките“ на някои животни, които пасват по-добре, включително при хората. Това прави тези видове по-податливи на инфекция. 3D моделите също идентифицират определени структурни характеристики, уникални за тези видове.

Други същества са имунизирани, тъй като техните ACE2 рецептори липсват, което води до по-слаба комуникация. Д-р Жоао Родригес, водещ автор на изследването, казва, че това отваря вратата за разработването на медикаменти.

То също така може да помогне за предотвратяване на бъдещи огнища чрез наблюдение на животински гостоприемници, от които вирусът може потенциално да зарази хората.

Коронавирусът не е непознат за животните. Съобщава се за Covid-19 при котки в САЩ и Белгия, норки в холандски ферми и дори при лъвове и тигри в зоопарка в Бронкс в Ню Йорк.

„Във всички тези случаи "превозното средство" изглежда е заразен човешки приемник. По-важното е, че в случая с фермите за норки в Холандия има данни за предаване от човек на животно и отново на човек “, пишат авторите.

Проучванията показват, че камили, коне, овце и зайци също могат да бъдат заразени, но не и пилета, патици, прасета, мишки и плъхове. Коронавирусът вече е убил около 1,5 милиона души по света - и до момента е заразил около 65 милиона.

Установиха заболяване, което увеличава 5 пъти риска от тежък COVID-19

Природозащитниците се страхуват, че светът е на прага на нова пандемия, тъй като унищожаването на местообитанията довежда хората до по-тесен контакт с популациите от дивата природа.

Изследването е първото по рода си, включващо подробен анализ на 29 гръбначни видове, вариращи от хора, шимпанзета и кучета до златни рибки, крокодили и таралежи. Родригес казва, че моделите хвърлят нова светлина върху това защо някои видове не хващат вируса.

За да се намали рискът от заразяване на домашни и диви животни, включително застрашени видове, той препоръча да се следват насоките на Световната организация за здравето на животните. 
БГНЕС