Учени установиха, че котките са по-вероятен преносител на коронавируса от прасетата
Учени установиха, че котките са по-вероятен преносител на коронавируса от прасетата / IStock
Две проучвания на изследователи и сътрудници от Държавния университет в Канзас, САЩ, доведоха до две важни открития, свързани с пандемията на COVID-19: домашните котки може да са асимптоматични преносители на SARS-CoV-2, и е малко вероятно „прасетата да са ефективни носители на вируса“.

В своята работа, публикувана в списание „Emerging Microbes & Infections“, те установяват, че домашните котки може да нямат очевидни клинични признаци на коронавирус, но въпреки това да издишат вируса – през носа и през устата, а също ректално да го разпространяват и предават на други котки в рамките на два дни.

Компанията на Илон Мъск успешно имплантира чипове в мозъка на прасе

В изследването върху прасета изследователите установяват, че прасетата, заразени с SARS-CoV-2, не са податливи на коронавирусната инфекция и по всяка вероятност не предават вируса на контактни животни.

Изследователите планират повече проучвания, за да разберат предаването на SARS-CoV-2 при котки и свине. Те също имат за цел да проучат дали котките са имунизирани срещу повторно инфектиране с коронавирус, след като са се възстановили от първична SARS-CoV-2 инфекция.

Превод и редакция: DarikNews