/ iStock/Getty Images
Видеокамерата на всеки смартфон вече ще може да прави диагностика за наличие на коронавирус. Това съобщава група учени от калифорнийските университети в Бъркли и Сан Франциско, подчертавайки, че разработеното от тях тестерно устройство е съвместимо с всички масово произвеждани джаджи. Учените разказаха за тяхната разработка на страниците на научното списание "Cell".

„Разработихме тестер, който по същество е прост и елиминира нуждата от сложно и скъпо оборудване“, каза водещият автор и биоинженер в Калифорнийския университет Бъркли Даниел Флетчър. „Нашето изобретение ще даде възможност на клиницистите бързо да направят анализ, като вземат редовна проба с тампон от назофаринкса, снимат го и го поднесат към чувствителния сензор на тестера."

Ново лекарство против грип спира заразата с COVID-19

Флетчър, в сътрудничество с вирусолога Мелани От от Института Гладстоун към Калифорнийския университет в Сан Франциско и нобеловия лауреат д-р Дженифър Дудна, е разработил подобен метод за бърза диагностика на ХИВ в почти домашна среда преди около две години. Началото на пандемията от коронавирус накарало учените да разработят нова джаджа, способна да открива нови вируси с помощта на оптични инструменти, включително SARS-CoV-2.

Тестът, чийто пълен цикъл отнема не повече от половин час, се основава на така наречената технология CRISPR-Cas, с която РНК (рибонуклеиновата киселина) се открива директно поради връзката й с ензима Cas13, заобикаляйки сложната технология за откриване с PCR, използвана в момента в повечето лаборатории в света.
Анализът не само ще определи наличието на вируса SARS-CoV-2, но и ще определи неговото количество.

"Като учени за нас е много важно да имаме представа за количеството на вируса в тялото на субекта", добавя От.

Тестерът представлява прозрачен корпус, в който се помещава флуоресцентен детектор, осветен от лазер. Върху него се поставя смартфона и започва процес на търсене на вируса. Изследователите планират да адаптират техниката към по-широко откриване не само на COVID-19, но и на други вируси.

"Опростяването на техниките за тестване ще позволи поставянето на детектори в аптеките, клиниките и болничните чакални", казва От. "Последното ни устройство не е част от самия телефон, а използва само неговата видеокамера, което прави тестването по-лесно и по-евтино."
БГНЕС