/ iStock/Getty Images
Перу ще даде амнистия на близо 3000 затворници от 68 затвора заради опасността от зараза с коронавируса, съобщи министерството на правосъдието, цитирано от Франс прес, цитирани от БТА.

Министър Фернандо Кастанеда каза по телевизия АТВ, че правителството ще издаде днес специален указ за амнистията и подчерта, че затворници са една от уязвимите групи при епидемията.

Амнистията обхваща бременни жени, затворници с деца на възраст под три години, хора с присъди до четири години или осъдени, които са над 70-годишни и не са извършили тежки престъпления. Мярката се отнася и за затворници, на които остават шест месеца от присъдата, или такива с патологии, които увеличават опасността да развият Covid-19.

Според властите коронавирусът е взел най-малко седем жертви сред затворниците в често пренаселените перуански затвори. Заразени са над 40 затворници, както и 26 надзиратели.

До вчера потвърдените случаи на коронавирус в Перу бяха 19 250, а починалите - 530. Първият заразен в страната беше установен на 6 март.

Вчера от столицата Лима за Париж отпътуваха последните френски граждани, връщащи се у дома. Самолет на авиокомпания "Ер Франс" с повече от 300 пътници излетя от военното летище на перуанската столица, от което в последните четири седмици бяха репатрирани хиляди европейци, канадци и американци, блокирани заради затварянето на международното летище "Хорхе Чавес".

Най-малко 10 000 чуждестранни туристи се оказаха блокирани в Перу от пандемията. Полетите за репатрирането им започнаха на 22 март, след въвеждането на санитарно извънредно положение, включващо затварянето на границите и летищата. Чужденците имаха едномесечен срок да се приберат в страните си. От днес перуанското правителство ще разрешава полети за репатриране само при извънредни обстоятелства, например по здравни причини.