/ БГНЕС
Вулканът Шивелуч на Камчатка изхвърли стълб от пепел на височина 11 км над морското равнище, предаде ТАСС като се позова на руски вулканолози. Съобщението е на учени от Камчатската група за реагиране на вулканичните изригвания на Института по вулканология и сеизмична активност на далекоизточния отдел на Руската академия на науките.

Вулкан в Камчатка изригна след 250 години покой (ВИДЕО)

Изхвърлянето е станало в сряда сутринта. Височината на самия вулкан е 3283 м. Пепелта се е разпространила на североизток на разстояние 32 км.

Не са засегнати населени места, но за авиацията районът е обозначен с червен код. Според учените изригвания на височина 10 и повече километра могат да се случат всеки момент.

Освен Шивелуч, повишена активност на осеяния с вулкани полуостров показва Ключевски. Исполинският вулкан от 1 януари изхвърли десетки стълбове от пара и газове със съдържание на пепел.

Подземни сили се събуждат на Камчатка

Шивелуч е най-северният от действащите вулкани в Камчатка и един от най-големите на територията ѝ. Изригванията му продължават с кратки периоди на затишие от 2010 г. Там непрекъснато нараства лавовият купол, наблюдава се изпускане на пара и газове, спускат се лавини от разтопени камъни.

Вулканите - природните феномени (ВИДЕО/СНИМКИ)

Стратосферата на Земята е един от най-горните слоеве от въздушната обвивка на планетата. Тя започва на около 11 км надморска височина.
БГНЕС