Пентагонът обяви нов пакет оръжия за Украйна на стойност 300 млн. долара, включващ системи за противовъздушна отбрана и десетки милиони боеприпаси, предаде АФП.

Министерството на отбраната заяви, че с последните доставки общата стойност на американската помощ за сигурността на Украйна от нахлуването на Русия през февруари 2022 г. насам ще достигне 37,6 млрд. долара.

Лондон: Украйна има право да напада руска територия


"Съединените щати ще продължат да работят със своите съюзници и партньори, за да предоставят на Украйна способности, които да отговорят на непосредствените ѝ нужди на бойното поле и на дългосрочните изисквания за подпомагане на сигурността", се казва в изявление на Пентагона.

Съединените щати водят безпрецедентните усилия на НАТО и други съюзнически държави да снабдяват Украйна с оръжие и друга помощ.

Последните доставки на оръжие идват в момент, когато Украйна подготвя контраофанзива, целяща да отблъсне руските сили от окупираните територии в източната и южната част на страната.

Размяна на атаки с дронове между Киев и Москва

Пентагонът заяви, че пакетът на стойност 300 млн. долара включва боеприпаси за зенитно-ракетните комплекси „Пейтриът“, ракети AIM-7, системи за противовъздушна отбрана „Авенджър“ и преносими зенитно-ракетни комплекси „Стингър“.

Част от пакета са и боеприпаси за високомобилни реактивни системи за залпов огън(HIMARS), 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски снаряди, 105-милиметрови танкови боеприпаси и самолетни ракети „Зуни“.

Съединените щати изпращат на Украйна над 30 млн. боеприпаса за стрелково оръжие, съобщи Пентагонът.
БГНЕС